NY BOK: Min beprisade frihet

”Min beprisade frihet”

Den biografiska romanen om Augusta Söderholm gavs ut 7 november 2023. Den grundar sig på hennes dagbok och brevväxling med familjen och omfattar tiden 1847 till 1855.
Bokens baksidestext:

Vi befinner oss i mitten av 1800-talet, då det viktigaste för en kvinna var att bli försörjd. Oavsett om hon var fattig eller rik, ogift eller gift, blev hon inte myndig och fick därigenom inte bestämma över sitt eget liv eller sin ekonomi. 

Tjugoåriga Augusta har egna och ibland kontroversiella åsikter som hon gärna framför, vilket anses okvinnligt av hennes bekanta. Men det finns undantag och i kretsen av hennes verkliga vänner, med spirande liberala idéer, trivs Augusta. Giftermål är däremot inget hon önskar och hon ratar flera friare som har både förmögenhet och titlar.  Hon har haft turen att få utbilda sig, men syftet med kvinnors utbildning vid denna tid, var oftast bara att ha bättre förutsättningar på äktenskapsmarknaden och såsom bildade hustrur kunna föra sig i sällskapslivet och uppfostra sina söner. Augusta hittar till slut den make som uppskattar hennes moderna tankar, men deras lycka blir sorgligt nog inte lång.

Romanen om Augusta Söderholm grundar sig på hennes dagbok och brevsamling 1847 – 1855. Vi får följa hennes vardag på gården utanför Norrköping, societetslivet i Stockholm och livet som maka och mor i Strängnäs. Vi får ta del av hennes tankar om livet och hennes drömmar. 

Systrarna Kerstin Melin och Sara Azzam har forskat i Augusta Söderholms historia. De har rest och fotvandrat i hennes fotspår både i Sverige, Tyskland och Tjeckien, klädda i tidstypiska kläder för att förstå känslan av att leva i lager av underkjolar, sjalar och bahytter. Tidigare har Kerstin Melin gett ut boken ”Augustas resa” om Augustas Tysklandsresa 1847,  då hon när järnvägen var ny, kom att tillhöra den första generationen turister i Europa.

Pris: JULPRIS 220 SEK  (ordinarie pris 250 SEK ). Porto tillkommer.
Du kan beställa boken direkt från oss genom att maila till kerstin.melin(at)gmail.com 

(byt ut ”at” mot ett @)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

I fotspåren på vår farmors mormor

Translate »