Vem var Augusta Söderholm?

Augusta Söderholm föddes 1827 på militärbostället Stora Gålstad i Slaka socken i utkanten av Linköping. Hon var officersdotter, men blev faderslös vid sju års ålder.

Augusta hade turen att ha en svåger som var en framgångsrik textilfabrikör i Norrköping. 1835 flyttade hon och hennes mamma in på sätesgården Loddby i Kvillinge utanför Norrköping, där svågern bodde. Här växte hon upp och fick sin första utbildning av en guvernant. Vid femton års ålder blev hon inackorderad i en flickpension i Stockholm. I fyra år studerade hon i Stockholm, gick på baler och umgicks i societeten.

1847 börjar Augusta skriva dagbok. Det var samma dag som hon avreste tillsammans med sin mamma till Tyskland och tillbringade två månader på resa i Lübeck, Berlin, Dresden, Prag och Hamburg. Hon reste för första gången med tåg, på den nyligen invigda järnvägen mellan Hamburg och Berlin. Hela resan finns beskriven i hennes dagbok, bland annat hennes vandring i bergen i Sachsiska Schweiz.

Under följande år gjorde Augusta resor till Stockholm för att träffa vänner, gå på teater och baler. Det fanns flera friare som uppvaktade henne, men hon sa sig ha ett ointagligt hjärta och ville inte förlora sin frihet.

1849 fick hon första känningen av tuberkulos.

1850 reste hon på Göta kanal till Göteborg och vidare upp till Strömstad.

1852 blev hon förälskad i Adolf Nordwall som under loven var informator åt hennes kusinbarn. På hösten blev Augusta sämre av sin tuberkulos och bodde under hösten och vintern i Stockholm för att få behandling av professor Malmsten. Hon brevväxlade med sin älskade Adolf som befann sig i Uppsala. Familjen var inte glad åt Augustas val av make. Han var visserligen docent i Etik men hade varken gods eller guld.

1853 förlovade de sig och sommaren tillbringade de i Varberg. De vigdes i Morups prästgård i augusti av Augustas forne lärare från Stockholm, prosten Edgren.

Sommaren 1854 födde Augusta en dotter, lilla Gerda. Våren därpå blev Augusta sämre i sin sjukdom och i juli reste hon med maken Adolf till Varberg för att få behandling.

Augusta dog i Varberg 28 juli 1855, dagen efter sin 28:e födelsedag.

Augusta var vår farmors mormor.

 

Print Friendly, PDF & Email

I fotspåren på vår farmors mormor

Translate »