I Lübeck börjar vi med vinhandeln

Jag har aldrig varit i Lübeck. Ändå vandrar jag gata upp och gata ner där sedan ett par dagar tillbaka, fast i böckernas värld. I Thomas Manns Buddenbrooks. Fascinerande bok! Men innan jag satte tänderna i 29 timmars uppläsning av boken började jag titta närmare på Gamla stan i Lübeck. Det är ju där vi börjar vår Tysklandsresa i slutet av september. Augustas svåger var textilfabrikör och senare ullimportör med Lübeck som handelsförbindelse. Det var därför Augusta och hennes mamma fick ett så varmt välkomnande av familjen Rehder. Peter Rehder var köpman och speditör för varor till Sverige.

Att söka information på tyska nätet är inte helt enkelt, när man till slut hittar inscannat material gäller det att kunna tyda den tyska frakturstilen och inte minst förstå tyska språket! Men sakta tar vi oss fram genom dokument i tyska bibliotek. I Lübeck finns adressregister och det var där vi kunde hitta familjen Rehders adress.

När jag så plottar in Rehders adress Alfstrasse 72  i Google maps 2017, dyker ett bekant namn upp på gatan bredvid. Weinhandlung Tesdorph. Augustas väninna i Norrköping hette ju Mina (Vilhelmina) Tesdorpf och hennes pappa hade ju vinhandel i Norrköping!

Jag söker vidare på Minas pappa Johan Jakob Tesdorpf och till slut efter att ha gått med i ytterligare en dyr släktforskningssite hittar jag kopplingen till Lübeck. Vilken fullträff, vinhandeln på Mengstrasse ägdes av Minas farfar. Han hade gift sig i Bordeaux och flyttade sedan tillbaka till släktens vinhandel i Lübeck. Minas pappa var yngste sonen i familjen och etablerade sig i Norrköping som vinhandlare och hade stor framgång med sitt företag där. Fortfarande finns Tesdorpfska huset kvar.

Åter till boken Buddenbrooks, Thomas Manns släkthistoria, som var anledningen till att han fick Nobelpriset 1929. Även här finns familjen Tesdorpf med, under fiktivt namn! Så nu har jag lyssnat mig igenom en otroligt bra beskrivning av handelshusens verksamhet, familjelivet, Lübecks styrelseskick, vad man åt och drack och hur man roade sig. Ja till och med en beskrivning av huvudpersonens lillasyster som dör av Hjärntuberkulos. Det var ju förmodligen det som Agusta dog av.

Nu kan man ju undra om Augusta även besökte Minas släktingar, eftersom de bodde på gatan bredvid. Det är ganska roligt just nu när Sara och jag befinner oss på olika kontinenter. När jag till slut somnar över mitt forskande och skickar resultat till Sara, har jag i mailkorgen när jag vaknar, det som Sara nystat vidare på under natten. Familjen Rehder i Lübeck är nästa familj vi forskar i just nu. Deras hus finns kvar och är idag världens mysigaste hotell!
Print Friendly, PDF & Email

En reaktion på ”I Lübeck börjar vi med vinhandeln”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *