Augustas resa

I fotspåren på vår farmors mormor
Om Augustas resa

Om Augustas resa

Välkommen till Augustas och vår webbsida.

Följ oss på vår resa där vi följer Augustas fotspår med hjälp av hennes dagbok från 1847. Vi, Sara Azzam och Kerstin Melin är systrar. Augusta Söderholm var vår farmors mormor. Läs mer om oss.

Vi startade 2016

Sommaren 2016 började vi fundera på en resa till Tyskland med Augustas dagbok som reseguide. Under hösten blev planerna mer konkreta och vi bestämde oss för att skapa varsin 1850-talsklänning som vi kunde ta på vid tillfälle.

I november 2016 startade vi våra bloggar. Vi ville dela med oss av vår research för att hitta andra som kunde hjälpa oss att fylla ut luckor där vi själva inte hade någon kunskap. Och det har verkligen givit frukt! Vi har fått så många nya vänner och nyfunna släktingar som bidragit med både kunskap och material.

Göta kanalresan i maj 2017

Under vintern beslutade vi oss för att hitta någon gammal passagerarbåt att åka med för att få känslan av en båtresa, helst med ångbåt. I slutet av maj avreste vi från Stockholm med en fullständing 1850-tals garderob för fyra dagars resa på Göta Kanal med M/S Juno. Det blev en helt fantastisk resa! Att resa i långa klänningar, stärkta underkjolar, snörliv, sjalar och bonetter gör att man ser världen på ett helt nytt sätt. Historical Reenactment eller historiskt återskapande är inget ny metod, men för oss blev det en ny dimension på vår research.

Sommaren 2017 började med utvärdering av vår kanalresa. Vad var det som var bra och vad fungerade mindre bra. Vi kunde inte avskärma oss från 2017 års verklighet, speciellt som det fanns förväntningar på oss att vi skulle visa upp oss, skriva, fotografera,  blogga och chatta. Det tar tid! Så broderier, brevskrivande för hand, läsa liten diktbok, inget av det vi släpade med oss kom till användning. Tvärtom fick vi ta nätterna till hjälp för att hinna med kommunikationen. Men denna fyradagarsresa var en bra test av hur det är att resa enbart i 1850-talskläder. Vårt största problem är resväskorna. Klänningar tar plats! Och vi har inte några bärare.

Den textila delen av vårt projekt har tagit mycket mer tid än beräknat. Men det är också fantastiskt roligt att forska i klädhistoria. När man ska återskapa kläder måste man sätta sig in i gamla tekniker och material. Det var ju också en viktig del i historien om textilstaden Norrköping.

Tysklandsresan i September/oktober 2017

30 september avreste vi från Stockholms central med tåg mot kontinenten. Under två veckor reste vi genom Tyskland, Tjeckien och Danmark med Augustas dagbok som vår reseguide. Denna fantastiska resa bloggade vi om på Facebook och publicerade även en del foton under resans gång. Det stora materialet vi samlade på oss i form av bilder, intryck och historier bearbetar vi nu för att publicera i varsin bok. Samtidigt fortsätter vi att blogga om arbetet här på bloggen.

Historien om dagboken

Redan när vi var barn talades det hemma om Augustas dagbok. Vi hade en avskrift som vi läste som tonåringar. Augustas liv lät som taget ur en roman av Jane Austen där giftermål spelade en stor roll i en ung kvinnas liv. Men Augusta hade för sin tid ganska feministiska åsikter, äktenskap var inget hon önskade. Hon hade sett så många tragedier.

Hon blev tyvärr bara 28 år och dog i tuberkulos.

Under sitt korta liv hann hon dock göra en annorlunda resa.  I reseberättelsen i dagboken beskriver hon hur hon tillsammans med sin mamma reser till Tyskland och åker tåg på den nya ”jerntrainen” 1847.

1946 skrev vår faster Agneta Melin av dagböckerna och band in avskrifterna. På 1980-talet gjorde en annan släkting ett stort arbete med att skriva av dagböckerna och utforska platser, släktingar och vänner till Augusta. Sedan dess har det gått 30 år. Många historiska dokument, både privatpersoners och offentliga, har digitaliserats.  Det finns alltså idag väldigt mycket mer att gräva fram om Augusta och hennes värld.

Vår research

Vi söker all information vi kan hitta om mitten av 1800-talet. Syftet är att fylla ut allt som Augusta inte skriver om i sin dagbok. Den ger ganska knapphändig information om det dagliga livet på Loddby, i samhället och i världen. Europa 1847 var ganska oroligt och kartan över Tyskland under Augustas resa ser inte alls ut som den gör idag.

Förutom dagboken har vi tillgång till en hel del brev mellan Augusta och hennes familj. I övrigt läser vi i offentliga arkiv, vi läser böcker, både fakta och fiction. Under snart ett år har vi lyckats samla ihop ett litet bibliotek som vi kallar Augustas bibliotek.

Vad gör vi med resultatet från vår research?

Under projektets gång berättar vi här på webben om det vi hittar, även på Facebook och på Instagram. När vi känner oss nöjda med våra upptäckter och har genomfört våra resor, kommer vi publicera resultatet, både på svenska och engelska.

Vill du bidra?

Kanske känner du till något om mitten av 1800-talet som kan vara till nytta för oss? Maila till oss på info@augustasresa.se så hör vi av oss för vidare kontakt.

Den engelska webbsidan

Eftersom Agusta reste i Europa, kommer vi ha glädje av information och hjälp även utanför Sveriges gränser. Dessutom är Sara sedan 35 år bosatt i USA, även om hon till och från kommer vistas i Sverige under vår resa.  Sara bloggar på engelska www.augustastrip.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Translate »