Faster Maria, släktens extramamma

Det här är berättelsen om Augustas faster Maria Söderholm (det är inte hon på bilden!) som kom att bli släkten Söderholms ”extramamma”. När hon inte fick egna barn, tog hon sig an släktens unga flickor som behövde ett tryggt hem. Hon är kanske inte så ovanlig för sin tid. Man bara gjorde så, tog hand om varandra.

14 maj 1772 föddes en liten dotter på Stora Gåhlstad. Hon var det tredje barnet i familjen. Den äldsta dottern dog endast 2 månader gammal. Sådant var inte ovanligt, men likväl sorgligt för de nyblivna föräldrarna. Men lilla Brita Maria verkade stark precis som storebror Gustaf som var 18 månader äldre. Föräldrarna Pehr och Brita hade flyttat in som nygifta på gården fyra år tidigare. Det var en stor gård med sal och fyra kamrar. Här fanns gott om plats för en stor barnaskara. Pappa Pehr var kvartersmästare vid Östgöta ryttare och var borta hemifrån under långa tider. Men mamma Brita var van att sköta hushåll. Hon hade varit kammarpiga sedan fjortonårsåldern, först hos von Knorrings på Forsby och sedan hos friherrinnan Falkenberg på Brokinds slott. Så stora hushåll var inget nytt för henne. Dessutom var hon uppvuxen i en familj där fadern också var kvartersmästare. Hon visste hur det var att sköta hushållet åt en officer.

Familjen på Stora Gålstad växte snabbt. Carl Adam föddes i september 1773, Johan Petter i juli 1775, Lotta i april 1779, Christina Lovisa i januari 1782 och så minstingen Fredrika i november 1783.  7 barn av 8 överlevde barnaåren. 4 döttrar och 3 söner fyllde de många kamrarna på Stora Gålstads militärboställe i Slaka socken.

Maria var det första barnet som gifte sig. 24 november 1797 ägde bröllopet rum på Stora Gålstad. Brudgummen hette Johan Stockenström och var 10 år äldre än sin brud. Maria var 25 år gammal.

Johan var hovkvartersmästare och arvtagare till Slattefors säteri. Vilket kap!

De nygifta flyttar in på gården Uggletorp i Landeryds socken, som ägs av Johans far. Föräldrarna bor på herrgården Slattefors som ligger på andra sidan ån. Den vackra ån som skiljer gårdarna från varandra är Stångån som rinner genom Linköping och så småningom mynnar ut i sjön Ärlången.

 

Uggletorp ligger till vänster om Stångån, Slattefors till höger. (Historiska kartor, Lantmäteriet)

Maria blir gravid. Allt är som det ska. Här ska snart födas en arvtagare till Slattefors.

Men det går inte som tänkt. Det lilla barnet som Maria föder är inte vid liv. Om det var komplikationerna som gjorde att Maria aldrig blev gravid igen eller rädslan för att förlora flera barn, vet vi inte. Men det blev inte några små springande fötter på Uggletorp.

Maria som är van vid en stor familj och att vara storasyster tycker nog det är tomt, så när hennes bror Carl Adam mister sin hustru bestämmer hon och Johan sig för att ta hand om deras 9-åriga dotter Carolina. Hon blir fosterbarn till Johan och Maria. I samma veva dör Johans pappa och familjen flyttar nu över till andra sidan ån till herrgården Slattefors. Här har de lite mer plats och här bor Johans mamma fortfarande kvar.

Slattefors (Digitalt museum)

Slattefors blir lite av släktens retreatplats. Här kom flera släktingar att bo i omgångar när de inte har någon annanstans att bo eller har det lite tufft hemma.

Marias lillasyster Fredrica flyttar in hos dem 1812 när föräldrarna dött. Hon bor kvar här tills hon gifter sig 1816. Även en mamsell Ulrica Thörnqvist och två systrar Göhle bor på Slattefors tills de gifter sig. Men de hör inte till släkten Söderholm, vad jag vet.

1818 flyttar nu även Augustas farbror Gustaf in på Slattefors. Ja, enligt gamla noteringar köper han till och med godset och familjen Stockenström flyttar tillbaka till den mindre gården Uggletorp på andra sidan ån. Men hur det gick med Gustaf och herrgården har jag inte lyckats hitta än. Han dog året därpå, men inte på Slattefors utan på Stora Gålstad där Augustas familj bodde vid denna tid.

Nu är vi framme på 1820-talet och fosterdottern Carolina gifter sig 1824 på Uggletorp med fabrikören Johan Jacob Schubert från Norrköping. Carolina flyttar till Norrköping, till sin makes fastighet Warfvet 4. Där ligger idag Grand Hotel Norrköping.

Deras äldsta barn, tillika Augustas kusinbarn, Albert född 1825, Vilhelmina (Mina) född 1827 och Johanna (Hanna) född 1829 är jämnåriga med Augusta och kommer vara hennes närmaste släktingar och vänner. Det var inte långt mellan Norrköping och Loddby.

1832 kommer faster Fredrika tillbaka till Uggletorp. Hon har flyttat runt bland släktingar sedan hennes make dog. Senast bodde hon hos Augustas storasyster på Loddby. Samma år flyttar ytterligare ett kusinbarn in på Uggletorp, det är farbror Carl Adams yngsta dotter, 17-åriga Lovisa Teresia Söderholm. Hennes far har dött i lungsot och modern verkar bo kvar i Linköping. Kanske är Lovisa Teresia en bra hjälp på gården nu när paret Stockenström börjar bli till åren.

1840 dör Johan Stockenström och Maria blir änka. Men hon har sällskap av sin lillasyster Fredrika. De två gamla systrarna får nu ytterligare en mamsell till hjälp. Det är Matilda Björkdahl, dotter till deras syster Lotta som 1844 som kommer till Uggletorp.

1846 dör Maria, 74 år gammal efter en längre tids sjukdom. I dödsboken står det att hon dog av blodbölder. Sista tiden har hon tillbringat i Norrköping. Förmodligen bodde hon hos sin fosterdotter Carolina Schubert.

Denna vår, 1846, var Augusta hemma på Loddby. Hon började inte skriva dagbok förrän året efter, så faster Maria finns inte beskriven i dagboken. Även om hon inte bott hos faster Maria på Uggletorp såsom hennes andra släktingar gjort, besökte hon säkert familjen Schubert i Norrköping och hälsade på den sjuka fastern. Begravningen ägde också rum i Norrköping.

Familjen Stockenströms epok på Slattefors och Uggletorp var nu slut. Inga barn fanns som ärvde  Uggletorp och Slattefors var ju redan sålt i början av 1820-talet.

Vad hände med Uggletorp?

När Kinda kanal skulle byggas 1868, planerade man att utnyttja den smala delen av Stångån vid Uggletorp till en sluss. Uggletorp revs. Slattefors sluss ligger precis där gården låg. Ytterligare ett besöksmål för Sara och mig. Vi måste resa längs Kinda kanal också!

Kinda kanal Övre slussen vid Slattefors. (Foto: J.E. Thorin 1901, Tekniska Museet)

Är det svårt att hänga med i släkten? Här finns en karta över Söderholmssläkten:

Släkttavla Pehr Söderholm (1743 – 1811)

Huvudbilden överst:
Georgianna Buckham and Her Mother (Anna Traphagen Buckham) Henry Inman (American, 1801–1846)   1839 Museum of Fine Arts Boston

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar